Omega 3 - bliv klogere på de sunde fedtsyrer
Mange kender til Omega 3 fedtsyrer, men de færreste ved faktisk hvad det er, hvor det findes, og hvorfor mange tager de som kosttilskud. Mange forbinder det med det populære kosttilskud fiskeolie, men hvor får fisken sin Omega 3 fra?
Faktisk kan man opnå de sunde fedtsyrer direkte fra den plantebaserede kilde og altså fjerne det unødvendige animalske mellemled, som fisken er i dette tilfælde.
Hvad er Omega 3?
Omega 3 findes i alle kroppens cellemembraner. Deres funktioner som signalmolekyler, og de kommunikerer derfor til og imellem cellerne, hvis der opstår inflammationstilstande i kroppen, ved sammenklumpning af blodplader, sammentrækning af blodkar og meget mere.
Omega 3 er en overordnet betegnelse for en række flerumættede fedtsyrer: ALA (alfa-linolensyre), DHA (dokosaheksaensyre) og EPA (eikosapentaensyre). ALA findes i vegetabilske kilder, mens DHA og EPA oftest omtales som fiskeolie, fordi fed fisk er menneskers primære kilde til disse essentielle fedtsyrer. Det kan dog siges at være en smule misvisende, da DHA og EPA ikke oprindeligt kommer fra fisk.
Planebaseret Omega 3
Fisk opnår sit høje indhold af DHA og EPA ved at spise alger og andre fisk. Du behøver derfor ikke indtage fed fisk eller kosttilskud med fiskeolie for at opnå det anbefalede daglige indtag af DHA og EPA. De alger, som fisken får fedtsyrerne fra, kan nemlig også fås som kosttilskud til mennesker. Eksempelvis vores veganske Omega 3 kapsler.
Mange ved ikke, at Omega 3 kan indtages gennem veganske kosttilskud, da det i folkemunde ofte omtales som fiskeolie. Omega 3 fedtsyrer er dog vigtige for kroppen uanset hvilket diæt, man følger. Uanset om man er veganer, vegetar, flexitar eller andet, kan man få Omega 3 kosttilskud, som passer til ens præferencer.
Få Omega 3 gennem kosten
EPA, DHA og ALA findes i en række forskellige fødevarer, som du kan indtage gennem din almindelig dagligdagskost. EPA og DHA kan primært indtages gennem kosten ved at spise fed fisk som laks, makrel, sild osv. Det kan derfor være svært at indtage disse fedtsyrer gennem kosten, hvis man er vegetar eller veganer.
ALA findes derimod i vegetabilske fødevarer. Det kan eksempelvis være i forskellige grøntsager nødder og frø – eksempelvis valnødder, avocado eller chiafrø. I nogle tilfælde skal frøene dog knuses for at det bliver muligt for kroppen at optage deres indhold af Omega 3.
Hvilke andre fedtsyrer findes der?
Der findes også en gruppe af fedtsyrer, som kaldes Omega 6 fedtsyrer. Disse fedtsyrer er ligesom Omega 3 flerumættede. Linoyre (LA) tilhører gruppen Omega 6. Menneskekroppen er ikke i stand til selv at producere Linolsyre, og det skal derfor tilføres gennem kosten eller som kosttilskud. Omega 3 og Omega 6 kan ikke erstatte hinanden. De indgår tværtimod i biokemisk samspil i forskellige processor, hvor forholdet mellem de to er essentiel.
Du kan finde Omega 6 i forskellige madvarer som majs, solsikkekerner og vegetabilsk olie. Umættede fedtsyrer fra fjerkræ og svin kan også i nogle tilfælde have et højt indhold af linolsyre.
Det usunde fedt
De fleste ved efterhånden, at der findes sundt og usundt fedt. Derfor er fedt altså hverken entydigt godt eller dårligt. Måske lagde du mærke til, at både Omega 3 og Omega 6 fedtsyrer er flerumættede. De umættede fedtsyrer er dem, du ikke behøver være bange for. Naturligvis skal du ikke indtage det i uanede mængder, men de er i essensen gode for kroppen.
De fedtsyrer, du skal være opmærksomme på, er de mættede. Ofte vil du støde på denne type fedt i animalske produkter – eksempelvis oksekød, svinekød og mejeriprodukter. Grunden til, at du skal være særligt opmærksom på denne type fedt er, at det øget LDL-kolesterol. Derudover fremmer det åreforkalkning og derigennem blodpropper. Derfor er det en god ide at vælge magre udgaver af disse produkter, når du er nede og handle.